Konkurs „Gotowanie jest super” z autografem!

15 sierpnia 2016

778278Oddamy książkę finalisty programy MasterChef „Gotowanie jest super„, którą specjalnie dla Was podpisał.

Zadanie konkursowe: W komentarzu do tego posta napiszcie nam jakiś krótki przepis na obiadek 🙂 najsmaczniejszy według nas nagrodzimy właśnie tą książką

Na zgłoszenia czekamy pod tym wpisem do 28 sierpnia 2016 do godziny 23:59

Regulamin Konkursu.

6 komentarzy

  • Zuzanna 15 sierpnia 2016jako17:24

    Mój przepis na domowe HOT-DOGI 🙂

    Pyszne i mięciutkie. Świetne na obiad dla całej rodziny.

    Składniki na ciasto:
    – 4 szkl mąki
    – 40g drożdży
    – ¼ łyżeczki soli
    – 2 łyżki oleju
    – 3 łyżki masła
    – 1 jajko
    – 1 łyżka śmietany 18%
    – 3/4 szkl ciepłego mleka

    Składniki do środka:
    – 5 parówek
    – 5 plasterków sera
    – 1 papryka czerwona
    – 2 ogórki konserwowe
    – 1 cebula
    – ketchup

    Przepis:
    Do miski wsypujemy mąkę. Wkruszamy drobno drożdże. Dodajemy sól, masło, śmietanę, jajko. Zalewamy wszystko ciepłym mlekiem. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
    Rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm.
    Układamy: plasterek sera, pasek ketchupu, po 2 paski papryki i ogórka, kilka piórek cebuli.
    Całość DOKŁADNIE sklejamy.
    Gotowe hot-dogi zostawiamy do wyrośnięcia ok 15 min.
    Pieczemy w temp 180 stopni aż hot dogi się zrumienią.
    Smacznego! 🙂

  • Natalia 16 sierpnia 2016jako00:28

    Najsmaczniejszy obiad, jaki kiedykolwiek jadłam i który mogę jeść nawet codziennie to „Cztery sery z brokułami”.
    Nazwa jest bardzo myląca, ponieważ tak naprawdę nie potrzebujemy czterech serów.

    Składniki:
    -pomysł na „Cztery sery z brokułami” (dwie torebki)
    -ser żółty (dowolny, najlepiej starkowany )
    -brokuły (cały kwiat)
    -piersi z kurczaka (dwa płaty)
    -przyprawa do gyrosa
    -śmietana słodka 18%
    -makaron kokardki
    -woda
    -sól

    Naczynia:
    -patelnia
    -naczynie żaroodporne
    -trzy garnki

    Sposób wykonania:
    Makaron gotujemy, oczywiście dodając sól, wedle uznania, do uzyskania miękkości.
    Piersi z kurczaka kroimy w kosteczki, posypujemy przyprawą do gyrosa (tak jak lubimy), mieszamy, wrzucamy na patelkę i delikatnie podsmażamy.
    Od brokuł odcinamy korzeń, myjemy kwiaty, a następnie gotujemy je, dodając dwie łyżki soli, przez 20minut.
    Sos rozrabiamy z 250ml śmietany lub 50ml śmietany i 200ml wody, gotujemy, aż nie będzie gęsty.
    Ser tarkujemy, jeśli nie kupiliśmy gotowego.
    Po ugotowaniu i usmażeniu całości, wrzucamy makaron do naczynia żaroodpornego, dodajemy połowę sosu i mieszamy. Następnie kładziemy mięso, brokuły, polewamy pozostałym sosem i kładziemy na całość ser.
    Wsadzamy do piekarnika na 250 stopni i pieczemy 25-30 minut, do roztopienia sera.
    Smacznego!

  • Ewa G-S 19 sierpnia 2016jako18:26

    Jest trochę zachodu ale warto.
    Rolada serowa:
    4 jajka, pół słoiczka majonezu i ok.40dag żółtego sera startego na grubych oczkach mieszamy i rozkładamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C
    Kiedy przestygnie układamy na gotowej „podstawie” wybrane składniki (u mnie pierś kurczaka i szpinak) , zawijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180°C.
    Palce lizać!

    • PanTomasz.pl 29 sierpnia 2016jako09:01

      Po dłuższym namyśle, wybieramy to! 🙂

      Gratulujemy!

      • Ewa G-S 31 sierpnia 2016jako21:39

        😉

  • kenny 25 sierpnia 2016jako06:59

    zawodowy makaron ze szpinakiem (przepis mojego cudownego braciszka):

    przygotowanie białego sosu:

    drobno posiekać 1 dużą cebulę, podsmażyć na maśle, jak się zarumieni zalać 1/3 szklanki wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową i gotować do momentu aż sporo wody wyparuje. Troszkę ostudzić, następnie dodać mały kubeczek śmietany 18% i zmiksować blenderem. Sos nr 1 gotowy 🙂

    przygotowanie szpinaku:

    rozmrażamy szpinak na patelni i masełku, najlepszy szpinak jest taki drobno posiekany. dodajemy sól, pieprz dla smaku i gałkę muszkatołową. następnie dodajemy 1-2 łyżkę śmietany i ser mozzarellę, jeden ząbek czosnku drobno posiekany, mieszamy do momentu rozpuszczenia sera.

    i teraz tak – polecam makaron rurki, albo spaghetti, który gotujemy wedle uznania. makaron wrzucamy do białego sosu, dzięki czemu nie jest taki suchy, a na talerzu dodajemy na górę szpinak. pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz dodać zdjęcie (JPEG)